Reteta – Placinta cu mere

Nr portii: 12Pregatire:  30 minCoacere: 30 min 

Ingrediente aluat:

  • Aproximativ 1.3 kg mere dulci acrisoare
  • Zahar dupa gust
  • 5 pliculete de zahar vanilat
  • Scortisoara macinata, dupa gust
  • 75 g unt gras

Pentru blatul pufos:

  • 5 oua
  • 175 g zahar
  • 175 g unt gras
  • 175 g faina
  • 7-8 g praf de copt
  • Putina sare

 Mai intai dam merele pe razatoare. Pentru placinta, cele mai bune mere sunt cele mai acrisoare, gen Jonatan, Jonagold, Idared. 

Le amestecam cu zahar. Punem mai intai 3-4 linguri, adica suficient cat sa scoatem sucul din mere, si completam mai tarziu daca mai trebuie.

Incingem o tigaie incapatoare si topim untul in ea. Adaugam merele rase. Le gatim pana ce dispare tot sucul pe care l-au eliberat. Daca nu evaporam lichidul din ele, acesta se va absorbi in blat in timpul coacerii si il va face cleios. Asa ca le gatim cu rabdare, amestecand din cand in cand  pana obtinem o pulpa relativ uscata. La sfarsit punem zaharul vanilat. Nu-l adaugam de la inceput pentru ca aroma de vanilie este volatila si dipare la gatire. Daca mai este nevoie mai putem completa cu zahar, dupa gust, apoi adaugam scortisoara macinata, tot dupa gust. Dam deoparte.

Ungem o tava de 22X30 cm cu putin unt moale. Folosesc de fapt putin din untul pentru aluat.

Apoi preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Pentru cuptorul electric alegem un program care nu da caldura de sus.

Punem untul int-un recipient pretabil pentru incalzire si-l topim. Eu folosesc cuptorul cu microunde timp de un minut.

Spargem ouale int-un vas incapator. Peste ele adaugam tot zaharul deodata. Mixam la viteza mare, pana cand amestecul devine foarte consistent si spumos. La mine asta a durat 5 minute.

Adaugam untul topit si mai amestecam cateva secunde. Adaugam toata faina, praful de copt si sarea. Mixam pana cand totul este omogen si bine incorporat, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de secunde. Nu trebuie sa exageram cu mixatul deoarece vom lega glutenul din faina si blatul nu va mai fi fraged.

Punem cam 40% din aluat in tava, asta inseamna cam 300 g, si-l intindem. Intodeauna trebuie sa pastram mai mult aluat pentru partea de sus a prajiturii, pentru ca in caz contrar, aceea parte iese intodeauna mai subtire.

Dam la cuptor aproximativ 10 minute sau pana ce blatul este copt pe 3 sferturi, apoi il scoatem, punem compozitia de mere, o intindem bine, acoperim cu restul de aluat . Dam din nou la cuptor pana ce placinta este rumena si o scobitoare introdusa in centru iese curata. Asta la mine a durat 20 de minute, dar desigur timpul poate varia putin in functie de cuptor.

Lasam placinta sa se raceasca apoi o putem portiona si servi.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *